
Årets tema: Utsikt
Gallaria 2025 vil handle om utsikt: mot verden, mot framtiden, og ut over vår egen region.
Program
Velkommen
Morgenkaffe og registrering
08:30 - 09:00
Urolige utsikter og mulighetshorisonter
09:00 -
10:15
Hvordan vil verden påvirke Helgeland? Og hvordan kan Helgeland påvirke verden?
-
Oda Bjerkan er administrerende direktør i FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv, UN Global Compact. Hun har arbeidet i finanssektoren, politisk ledelse i Norges nest største by, i journalistikken og i flere ideelle organisasjoner, deriblant for Raftostiftelsen, FN-sambandet og Bergen Næringsråd. Bjerkan er statsviter, og har i tillegg utdannelse i ledelse, innovasjon og bærekraft. Hun har også hatt flere styreverv, og fungert som fast kommentator for bærekraft på TV2 i flere år. Hun er kåret til å være en av DNs ledestjerner.
Vil behovet for ansvarlige bedrifter øke når Donald Trump tar over roret?
-
Thina Margrethe Saltvedt jobber som Sjefanalytiker i avdelingen for Global Bærekraft i Nordea. Hun er styremedlem i Norsif, Miljøorganisasjonen ZERO og sitter i rådet til Fridtjof Nansens Institutt. Thina jobbet ti år som sjefanalytiker for makro/olje i Nordea Markets og i Norges Bank i området for Finansiell Stabilitet. Hun har en Doctor of Philosophy (Ph.D) grad fra University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST), Storbritannia.
Hele Norge Eksporterer – hvordan kan vi øke fastlandseksporten med 50 prosent innen 2030?
-
Per Niederbach (60), er divisjonsdirektør i Innovasjon Norge med ansvar for eksport- og investerings, og å fremme selskapets internasjonale virksomhet. Han har hatt ulike lederroller i selskapet siden 2004 og vært en del av ledergruppen siden 2010. Per har også jobbet som rådgiver og leder i Norges Eksportråd og i eget selskap før Eksportrådet ble en del av Innovasjon Norge. Før han flyttet til Norge i 1994 jobbet han som rådgiver innen nærings- og innovasjonspolitikk for det svenske Næringsdepartementet. Per har en siviløkonomeksamen fra Universitetet i Linköping, Sverige.
Kaffepause
10:15 - 10:45
Kunstig intelligens i sikte
10:45- 11:45
Fra utsikt til resultat. Hvorfor KI ikke lenger er valgfag.
-
Tina Rellsve er en erfaren leder innen privat sektor med en sterk lidenskap for teknologi, spesielt kunstig intelligens. Med 20 års ledererfaring fra selskaper som Orkla, Experien og Nets, samt de siste syv årene i Microsoft, har Tina vært en drivkraft for digital transformasjon og innovasjon. I 2020 ble hun kåret til en av Norges fremste kvinner innen teknologi.
Som Direktør i Microsoft har Tina fremmet bruk av kunstig intelligens for å øke innovasjon, bærekraft og konkurransekraft i norsk næringsliv. Hennes arbeid fokuserer på å utvikle og implementere løsninger som ikke bare øker produktiviteten, men også bidrar til en mer bærekraftig fremtid. Tina er også engasjert i å redusere kompetansegapet i norsk næringsliv ved å fremme opplæring innen digitalisering og kunstig intelligens, både i offentlig og privat sektor.
Tina er kjent for sin evne til å lede tverrfaglige team og drive komplekse prosjekter til suksess. Hennes innsats har vært avgjørende for å posisjonere Microsoft som en ledende aktør innen AI og bærekraftige teknologiløsninger. Gjennom sitt arbeid inspirerer hun andre til å utforske og utnytte teknologiens muligheter for å skape en fremtidsrettet verden.
KI er hammeren, ikke snekkeren! Bruk den eller bli slått ut
-
Nina Furu er en veteran innen digital markedsføring i Norge. Hun har fulgt utviklingen innen web og sosiale medier på nært hold siden 1995; som nettredaktør, fagekspert, kursleder og digital rådgiver for en rekke av landets største bedrifter og etater. Hun har også skrevet flere av de fagbøkene om digital markedsføring som brukes på norske høyskoler. Den nyeste er Digital Markedsføring og Kommunikasjon.
Minglelunsj
11:45 - 12:30
Gode utsikter for lokal produksjon - innsikt i Norges råeste metall-3D-printer
-
Thomas Borgen jobber som forretningsutvikler i Kunnskapsparken Helgeland avdeling Mosjøen siden 2018. Han har ledet leverandørklyngen Ocean Cluster Helgeland i 5 år, og gjennom dette arbeidet bidratt til realisering av Industrial AM og utvikling av 3D-print-verdikjeden på Helgeland. Thomas kommer fra Bergen, er utdannet sivilingeniør i Marin Teknikk fra NTNU, og har jobbet 8 år i Reinertsen med subsea olje- og gass installasjoner, inkludert to år innleid til energiselskapet VNG. Thomas brenner for utvikling av leverandørindustri på Helgeland, og liker å jobbe med flere utviklingsprosjekter samtidig, sammen med lokale bedrifter. Funfact: Thomas har studert i Rio de Janeiro, og snakker portugisisk.
En bærekraftig utsikt mot verden med Prolink Hybrid Systems
Utsikten fra Myken - hva ti tusen liter whisky pr innbygger kan gjøre
-
Bjørn Pedersen er utdannet ingeniør, og er en lokal engasjert og samfunnsinteressert grunder.
Han har etablert flere selskaper blant annet innen bygg & anleggsbransjen, produksjon, eiendom, investering og nå sist grunder og etablerer av Arctic Seafarm Nesna som er i gang med å bygge et av Europas største oppdrettsanlegg for laks på land. Her jobber han for tiden med oppbyggingen av anlegget som Project manager.
Bjørn er opptatt av at man tenker bærekraft og sirkulær økonomi i en sammenheng som gir gode synergier og levevilkår for fremtidsrettede etableringer, og som har visjoner og løsninger i lange perspektiver.
Han er en «naturens» mann, som er opptatt av en natur i balanse og forvaltningen av denne, og er derfor ofte å se på tur i fjellet, enten det bare er på trimtur, eller på jakt, fiske eller bær og sopp plukking.
Bjørn er også en ivrig laksefisker, og har blant annet drevet med kultivering av villaks og ørret i flere år.
-
Roar Larsen er tidligere sjefsforsker ved SINTEF, og professor ved NTNU, som tilfeldig havnet i Myken på seilferie. Der ble han værfast i 3 dager, og falt så pladask for den lille øya langt ute i havet på Helgelandskysten at han har brukt all ledig tid siden på å finne ut hva han kan gjøre for å få lov til å være der hele tiden. Heldigvis ble kona hans, Trude, også like bitt av øy-basillen, og sammen med flere venner på øya startet de i 2014 verdens første arktiske whiskydestilleri - siden de ikke kunne nok om fisk til å fortsette de aktivitetene som bygde opp Myken som samfunn. Siden da har Myken fylt livet for ekteparet, og whiskyen og ginen fra øyværet har erobret Norge. Nå står neste marked - ofte kjent som "utlandet" - for tur.
Bransjeutsikter
12:30- 13:45
Utsikten fra fjøsdøra
-
Solveig Bratteng Rønning er melkebonde, og utdannet siviløkonom med mastergrad i strategi og ledelse. Hun er oppvokst på gård i Utskarpen, og flyttet i 2009 tilbake til hjembygda sammen med mannen Geir Ove Bentsen. De tok over gården i 2010, bygde om til løsdrift, og siden har Solveig vært fulltids-melkebonde. Sletten Gård produserer 400 000 liter melk og 20 tonn kjøtt i året. Deres visjon er å produsere råvarer av ypperste kvalitet basert på bærekraftig forvaltning av ressursene på gården deres. Solveig har et stort engasjement for organisasjons- og styrearbeid. I 2018 ble hun valgt inn i konsernstyret i TINE SA, og er nå på sitt 6. år som eiervalgt konsernstyremedlem. Siden 2020 har hun vært TINE SA sin styrerepresentant i sentralstyret i Norges Bondelag.
Utsikt mot Europa - Eurovision song contest
-
Iris Mikalsen har lenge jobbet for sin drøm og passion innen musikk. Nå skal hun kjempe som en av finalistene for å bli Norges bidrag til Eurovision song contest! Ladybug kommer til Gallaria for å snakke om utsiktene fremover og ikke minst fremføre låten “hot as hell in paradise”.
Utdeling av årets bedrift ved Sparebank 1 Helgeland
Fagdagen avsluttes kl 14:00
Festkveld og prisdryss
⋅
Festkveld og prisdryss ⋅
Aperitif og mingling
18:00
Velkommen til festkveld og prisdryss! Mingleområdet er åpent og det serveres aperitif og myke toner fra kl 18:00.
Festmiddag og prisutdeling
18:45
Isalill Kolpus loser oss gjennom en festkveld hvor vi hyller næringslivet i Ranaregionen. Det blir festmiddag, prisdryss og musikalske innslag
Konferansier
Konferansier
Isalill Kolpus
Festkvelden vil bli ledet av Isalill Kolpus.
Hun er opprinnelig fra Kirkenes, og har siden september 2023 vært lagleder i Nytt på nytt på NRK. Før det har Kolpus stått på stand-upscener over hele landet.
I 2022 og 2023 turnerte hun med soloshowet “Oja du er nysame”, og i 2023 ble hun nominert til Humorprisens publikumspris.
Abonner på nyhetsbrevet
Abonner på Ranaregionen Næringsforening sitt nyhetsbrev her